Genelİyi Uykuİyi YatakSağlıkYaşam Tarzı
Trend

Uyuma Süresi Bağışıklık Sistemini Etkiliyor Mu?

Sağlıklı bir hayat sürmek için dikkat etmemiz gereken birçok detay var. Örneğin; kilomuza çok dikkat etmeliyiz. Sağlıklı gıdalardan yana seçim yapmalı, kızartmalardan uzak durmalı ve spor yapmalıyız. Tüm bunların yanında bağışıklık sistemimizi de güçlü tutmak zorundayız.

Bağışıklık sistemini etkileyen birçok nokta var. Bunların içinde uyku hiç aklınıza gelmiş miydi? Birçok kişiye sorduğumuzda hayır yanıtını alıyor olsak da uyku bağışıklık sistemini destekleyen en kolay alışkanlıklardan biridir.

Uyku; beyin ve vücudun dışarıdan gelen uyaranlara kısmen cevap vermediği dinlenme durumudur. Başta sinir sistemi olmak üzere vücuda birçok faydası vardır. Bir tek gece bile uykusuz kalmanın hem ruh hem de bedende dengesizliklere yol açtığı görülmüştür. Uykunun sadece dinlenmeye faydalı olduğu gibi bir bilgi kirliliği mevcuttur. En büyük yanlış bilgilerden biridir.

Vücudun kendini yabancı moleküllere karşı savunma sistemidir. Bu moleküller bazen virüs, bazen bakteri bazen de mikrop olabilir. Bağışıklık sistemi de vücudumuzu ayakta tutan, bu tarz durumlara karşı koruyan, sağlıklı tutan bir sistemdir. Vücut tüm organ ve hücreleriyle birlikte bu sistemi oluşturur ve dış etkilere karşı savaşır.

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Uyku ve bağışıklık sistemi birbiriyle bağlantılıdır ve birbirini beslemektedir. Araştırmalara göre yetersiz uyuyan birinin yeteriz uyuyan diğer kişiye göre hastalıklara, mikroba ve virüslere daha açık olduğunu ortaya koymuştur. Aynı zamanda yine hastalık durumunda çok daha geç iyileştiği gözlemlenmiştir.

İyi bir uyku vücudunuzda birçok onarma etkisi gösterir. Tüm hücrelerin yenilenmesine, hastalıklarla savaşan savaşçı hücrelerin onarımına ve gelişmesine faydası vardır. Günde minimum 6 saat uyumanın bağışıklığı destekleyici etkisi olduğu gibi daha az uyumanın özellikle soğuk algınlığı ve akciğer hastalığına yakalanma riskini artırdığı gözlemlenmiştir.

Daha Kaliteli Bir Uyku İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Akşam yemeklerinizi hafif tutmaya özen gösterin. Ağır yiyeceklerden kaçının ve sebzeleri tercih etmeye dikkat edin.
  • Son yediğiniz yemek ile uykuya geçme süreniz arasında minimum 4 saat bırakmaya dikkat edin. Dolu bir mide ile uykuya dalmak güç olabilir. Ayrıca yine mide yemeği hazmetmeyle ilgilendiği için olası mide sorunları uykunuzu bölebilir ve uyku kalitenizi düşürebilir.
  • Odanın loş, sessiz olmasına ayrıca çok soğuk ya da çok sıcak olmamasına dikkat edin. Ses ve ışığa karşı yüksek oranda hassasiyetiniz varsa kulak tıkaçlarından ve göz maskelerinden destek alabilirsiniz.
  • Biyolojik saatinizi takip edin. Her gün aynı saatlerde uyumaya ve uyanmaya özen gösterin.
  • Uykuya dalma rutininizi kendinize özel oluşturun. En rahat nasıl uyuyabiliyorsanız bunu keşfedin ve devam edin. 
  • Odanızda ekran bulundurmayın. Yatmadan önce en az 1 saat önce ekran ile iletişiminizi kesin. Telefonlar ya da tabletlerle ilgilenmeyin.
  • Sporu hayatınızda mutlaka barındırın. Her gün olmasa da haftanın 3 günü spor yapmaya dikkat edin.
  • Uyumaya çalışırken eğer yarım saat içerisinde uykuya geçiş yapamıyorsanız yatağınızdan çıkın. Odanızı havalandırmak üzere bırakın ve farklı bir odaya geçin. Biraz kitap okuyabilir, sıcak bir şeyler içebilir ve sonra yeniden yatağınıza girebilirsiniz.
  • Gün içerisinde kısa süreli uykuları herkes çok sever. Ancak bunun uyku düzeninizi bozacağını unutmayın. Bu nedenle gün içerisinde kısa uykular yapmaktan kaçının. Eğer mutlaka uyumak istiyorsanız bunu öğle saatlerinde yapın ve sonrasında uyumamaya özen gösterin.
  • Hiçbir koşulda uyku rutininizi bozmayın. Hafta sonu, tatiller, geziler gibi durumlarda olabildiğince bu saatlere sadık kalın.
  • Kafein tüketimi uykuyu etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle gün içerisinde kafein alımına ve bunun saatlerine dikkat edin.
  • Uykuya geçişiniz zorluysa hemen yatmadan önce kısa bir meditasyon, esneme, yoga ya da derin nefes egzersizleri uygulayabilirsiniz.

Yıl boyu mikroplara ve virüslere karşı kolay savaşabilmek, hastalıklardan korunabilmek için hayatınızda mutlaka kaliteli uyku süresi olmasına dikkat edin!

Revella yatak ile daha rahat daha konforlu bir uyku deneyimi için hemen bizimle iletişime geçin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu