Bebeklikten Çocukluğa Giden Dönemde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanmalı?
Merhabalar, bu yazımızda bebeklik ve çocukluk dönemlerinde uykunun öneminden ve uyku düzeni nasıl oluşturacağınızdan bahsedeceğiz. Kişilerin yaşam boyunca aldığı en temel ihtiyaçlardan biri olan uykunun bebeklik ve çocukluk dönemlerinde yeri gelişimlerini olukça etkilediğinden dolayı düzenli ve sağlıklı uyku oldukça önemli görülmektedir. Uyku sırasında büyüme hormonun salgılanması hem bağışıklığı hem de büyümeyi destekler.
Gelişimin büyümeyle doğru orantıda gittiğini düşünürsek bebeklikten çocukluğa gidilen dönemlerde alınan uykunun büyümeyi dolayısıyla gelişimi de etkilediğini söyleyebiliriz. Sizlerle bu yazımızda bebeklikten çocukluğa gidilen dönemde uykunun öneminden, düzenli bir uyku için neler yapılabileceğinden, düzenli bir uykunun bebeklik ve çocukluk çağında gelişimlerini nasıl etkilediğinden bahsedeceğiz.
Bebeklik dönemlerinde uyku problemleri daha sıklıkla rastlanır. Bebeğiniz siz ebeveynlere bağlı olduğundan uyku problemlerine sizlerin müdahale etmeniz olası bir durumdur. Bebeklerde uyku problemleri; burun tıkanıklığı, rahat nefes alamama, diş çıkarma, ateşli hastalıklar gibi bedensel rahatsızlıklar olabilmekte. Bu gibi fazla uyarana maruz kalan bebekler yorgun düşebilmekte ve uykuya geçmelerinde sıkıntı yaşayabilmekteler. Bununla birlikte büyüme atakları, anne babadan ayrılma korkusu, elektronik cihazlara fazla maruz bırakılması gibi sebepler bebeğinizin uykuya geçişinde zorlaştırıcı etkenler olarak görülebilmektedir.
Gündüz uykuları bebeklik döneminde oldukça önemli bir etkendir. Bebeğiniz gündüz uykularını belirli aralıklarla ve yeterli olarak alamıyorsa gün içinde alamadığı uykuyu akşam saatlerinde yorgun ve huysuz olabileceği bilinmelidir. Gündüz uyku alışkanlığı bebeklere düzenli olarak sağlanmalıdır ki ileriki çocukluk dönemlerinde bu düzeni oluşturmasında bir alışkanlık edinebilmiş olsun.
Bebeğinizin ağlama, sızlanma gibi nedenlerinin altında yatan sebeplerden biri de uykusunu gelmiş olabileceğidir. Bu durumda sizlerin bu durumu fark ederek uyku ihtiyacını karşılamanız gerekli olacaktır. Bebeğinizin uyku ihtiyacının yanında, karnın tokluğuna ve bakımının yapıldığından emin olarak rahat bir uyku çekmesi sağlanmalısınız.
Gündüz uykularının bebeklik ve çocukluk dönemlerinde önemi göz ardı edilmemelidir. Çocuklarda ve bebeklerde alınan her uykunun onların gelişimlerini büyümelerinde en önemli sebeplerden birisidir. Bebeklik döneminde verilen uyku düzeni sonraki çocukluk döneminde uyku problemleri ile karşılaşıldığında daha kolay atlatılabileceğini unutmamalısınız.
Bebeğiniz veya çocuğunuz için uyku rutini oluşturun.
Uyumayan veya geç ve huysuz bir şekilde uykuya dalan bebeğiniz veya çocuklarınız için bir uyku rutini oluşturmakta fayda vardır diyebiliriz. Öncelikle bebeğiniz ve çocuğunuzu iyi tanımanız gereklidir. Ona özel bir uyku rutini oluşturmak gereklidir. Bebeğinizin veya çocuğunuzun neleri sevip sevmediğini dikkate almalısınız. Neleri sevip sevmediğini belirleyerek günlük bir uyku alışkanlığı edinmelerine yardımcı olmalısınız. Uyku rutini dediğimiz bebeklerinizin ve ileriki dönemlerindeki uyku saatlerinin geldiğini hissettiği anlardır. Beslenme, oyun, uyku rutinini gün içinde belirler. Ayrıca bebeğiniz ve çocuğunuzun uykuya daha kolay geçmesini sağlamak için her gün aynı saatte düzenli bir banyo, masaj, beslenme, gaz çıkarma, ninni veya hikaye okuma gibi alışkanlıkları aksatmadan devam ettirmelisiniz.
Bebeğiniz ve çocuğunuz için uyku rutinini oluştururken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta karanlık veya loş bir ortam yaratmanız olacaktır. Gece daha az iletişimde bulunarak besleyebilir gazı varsa çıkartılabilir uyutabilir, uyuturken sırtüstü ve başı sağa ya da sola dönük şekilde yatırabilirsiniz. Çocuğunuz içinse sevdiği bir hikaye kitabını okumakla başlayabilir loş bir ortamda uyumasını bekleyebilirsiniz. Çocuğunuz ona verilen belli bir uyku saatinin olduğunu bilmeli o saatte yatağında uykuya geçmelidir. Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarının yanında olmaları çocuklara uykuya geçmelerinde zorlanmamaları için çeşitli öneriler de bulunur.
Çocuğunuz yatakta yalnız kalmaktan korkuyorsa veya bebeklikten sizi yanınızda görmeye alıştıysa artık belirli aralıklarla yanında kalmalı sonrasında yalnız başına uykuya geçmesine alışması sağlanmalıdır. Bununla birlikte uykuya dalmadan önce hikaye okunabileceği gibi rahatlatıcı müzikler dinletilmeli, gün içinde yaptıklarını anlatabilmesi istenebilir. Böylelikle çocuğunuzu uyku öncesi rahatlatmış olabilirsiniz. Çocuğunuzun yatmadan önce hareketli oyunlar oynamaması, duygusal gerginlik yaşamaması da önemlidir. Ilık bir banyo loş sessiz bir oda da çocuğun rahatlamasına rahat bir uykuya geçmesinde yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğiniz ve çocuğunuzun uyku süresi kaç saat olmalıdır?
Her bebeğin uyku süresi değişebilir. Bununla birlikte çocukluk dönemlerinde uyku süreleri daha uzun aralıklarda görülmektedir. Uyku sürelerine bakıldığında bebeklik döneminde uyku süreleri daha az aralıklarda sıklıkla görülür. Çocukluk döneminde ise bu süre uzamaktadır. Her bebeğin ve çocuğun uyku süresi birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Bebeklik döneminde uyku sürelerine bakıldığında;
Yeni doğan bebeklerde: 16-18 saat
1-6 ay arasında: 16-17 saat
6 ay -1 yaş arasında: 1-2 yaş arası: 12-13 saat
2 yaş: 11-12 saattir.
Çocukluk döneminde ise:
3-6 yaş aralığında: 10-12 saat
7-12 yaş aralığında: 10-11 saat
13-18 yaş aralığında: 8-9 saat uyku yeterli olacaktır.
Bebeklikten Çocukluğa Giden Dönemde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanmalı?
Sevgili, İyiyatakiyiuyku okuyucuları bu yazımızda sizlerle birlikte bebeklik ve çocukluk döneminde uykunun öneminden bahsettik. Bebeğiniz ve çocuğunuz için uyku öncelik olmalıdır. Onların rahat bir uyku çekmesi gelişimlerini oldukça etkiler. Rahat bir uyku çekmek her çocuğun ve bebeğin yetişkinler gibi en doğal ihtiyaçlarından biridir. Ebeveynler olarak sizlere ve çocuklarınıza rahat bir uyku çekmenin rahat bir yatak seçimiyle mümkün olabileceğini söyleyebiliriz. revella.com.tr internet sitemizden yapacağınız her alışverişinizde sizlerin ve çocuklarınızın uyku rutinlerine kolaylıkla sağlayabileceğinizi seçimlerinizde öncelikle konforunuz olduğunu unutmadığımızı bilmenizi isteriz.