Hızlıca kolay bir şekilde uykuya dalmak sizin için imkânsız mı geliyor? En kolay uykuya dalma yöntemleri nelerdir? Sizlerde uykuya dalmakta zorlananlardan mısınız? Uykuya nasıl dalarım? Daha kolay uykuya dalma yöntemleri nelerdir? Uyku sorunlarınızı çözebilmek için önerilerimize kulak vermeniz sizin uykuya dalma konusunda size yardımcı olacaktır.
Bazı insanlar yastığı başlarına koyar koymaz uyumayı başarırken bazıları da geceler boyunca bir sağa bir sola dönerek uykusuzlukla mücadele eder. Uyumak için geceleri uyanık şekilde yatakta yatmayı alışkanlık haline getirdiyseniz, beyniniz o süreçte saatte yaklaşık 1,6 milyon kilometre hızla çalışır. Hadi hep birlikte en kolay uykuya dalma konusunu beraber inceleyelim;
Uykunun Süresini Değil Kalitesini Arttırın!
Uyku bedensel bir dinlenmeye zemin hazırladığı gibi zihinsel fonksiyonlarında yenilendiği dönemdir. Sağlıklı bir vücut için ve gününüzün kaliteli ve huzurlu geçebilmesi için uykunun süresinden ziyade kalitesini arttırmak önemlidir bunlardan bazı kronik uykusuzluk;
- Konsantrasyon güçlüğü
- Gündüz dikkat eksikliği
- Aşırı sinirlilik
- İş performansında düşme
- Depresyon
- Yüksek Tansiyon ve metabolik bozukluklara kadar birçok soruna neden olabilmektedir.
Uykusuz Kaldığınızda Hemen İlaç Kullanmayın!
En kolay uykuya dalma konusunda sorun yaşadığınızı biliyoruz. Eğer anlatılan yöntemleri uygulama başladığınızda muhtemelen sorunlarınız açıklığa kavuşacaktır. Normal yetişkin insanlarda günlük uyku süreleri 7-8 arası değişmektedir. Fakat Kronik uykusuzluğa gün içinde yapılan hatalar neden olabileceği gibi uyku apnesi, huzursuz bacaklar sendromu veya gece gelen panik atak gibi farklı rahatsızlıklar da gündüz yakınmalara yol açabilmektedir. Rahat ve kolay bir uyku için ilaçları tercih etmek yerine bulunan soruna çözüm bulmanız gerekmektedir. Uykusuzluğunuzun tipine göre önce günlük yaşam güzellemeleri yapılmalı daha sonra doktorlarınızın önerdiği uyku ilaçları kullanabilirsiniz.
4/7/8 Tekniğini Uygulayın!
En kolay uykuya dalma yöntemleri arasında en önemli uygulamalar arasında 4/7/8 tekniğidir. İlk önce dilinizi damağınıza değdiriyorsunuz ve bütün süreç boyunca orada tutuyorsunuz. 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın, 7 saniye boyunca nefesinizi tutun, 8 saniyede de verin. Bu işlemi 4 kere arka arkaya yapın, farkı göreceksiniz. Üzerinize bir ağırlık çökecek ve uykuya geçişiniz daha kolay olacak. Bu tekniği 3 gün arka arkaya denemenizde fayda var.
10 saniyede Nasıl Uykuya Dalabilirim?
Tabiki ilk başlarda 10 saniyede uykuya dalmanız zor olacaktır, fakat yapacağınız pratiklerden sonra 10 saniyede uyuyabilirsiniz.
Askeri Yöntem
Bu yöntem ilk olarak ABD’de bir uçuş okulu pilotların 2 dakika veya daha kısa sürede uykuya dalmalarına yardımcı olmak için bir rutin oluşturdu. Pilotlar yaklaşık 6 haftalık bir uygulama aldı ve bu uygulama beklenenin de ötesinde işe yaradı.
- Ağzınızın içindeki kaslar dahil tüm yüzünüzü gevşetin.
- Omuzlarınızı indirin ve ellerinizin vücudunuzun yan tarafına düşmesine izin verin.
- Nefes verin, göğsünüzü gevşetin.
- Bacaklarınızı ve baldırlarınızı gevşetin.
- Rahatlatıcı bir sahne hayal ederek zihninizi 10 saniye boyunca boşaltın.
- Bu işe yaramazsa, 10 saniye boyunca “düşünme” kelimelerini tekrar tekrar söylemeyi deneyin.
Uyumak İçin Koyunları Tersten Sayabilirsiniz!
En kolay uykuya dalma yöntemleri arasında aslında en bilinen yöntemdir. Uykuya dalmadan önce sayıları 1-2-3-4-5-6 diye koyunları saymanın aslında pek bir yararı yok. 100’den geriye doğru 3’er 3’er zıplatabilirsiniz koyunları, neden mi çünkü koyunları saymanızın sebebi aslında kafamızdaki sizi meşgul eden düşüncelerden kurtulmak. Zihninizi bu şekilde zorlayarak uykuya daha kolay konsantre olabilirsiniz.
Telefonunuzun Alarmı Yerine Çalar Saat Tercih Edin!
Kolay bir şekilde uyumak istiyorsanız yapmanız gerekenler arasında uyuyacağınız yerde sizi uyaranlardan uzak durmanız gerekiyor bunlar, cep telefonu bilgisayar vb. teknolojik ürünlerle aranızda mesafe 1,5 metre olmalıdır çünkü cep telefonu ve bilgisayar gibi teknolojik ürünlerin yaydıkları radyasyondan dolayı uykunuzun gelmesi zorlanacaktır bu yüzden sabah kalkmam diyorsanız telefonun alarmı yerine çalar saat tercih edebilirsiniz.
Yatmadan Önce Kendinize Masaj Yapın!
Uykuya dalma konusunda sorun yaşıyorsanız bilmeniz gereken en önemli konulardan biri de vücudun rahatlaması olduğunu kesinlikle unutmayın. Vücudunuzdaki başınız, ayaklar, boyun bölgesi bu bölgelere yapacağınız minik dokunuşlar sizi rahatlatacağından uyumanıza yardımcı olacaktır. Masajınızı her gece yatmadan önce bir dakika uygulayın.
Uyumadan Önce Şekerli ve Karbonhidratlı Yiyeceklerden Kaçının!
Uyumadan önce yediğiniz şekerli ve karbonhidratlı besinler, vücudunuzdaki şeker seviyesindeki artış ve azalışlar uykuya dalmada zorluğa ya da uyku bölünmesine yol açabilir. Uzmanlara göre uyku saatinden 2 saat önce şekerle ilişkinin kesilmesi gerekiyor; meyveler de dahil.
Yatağınızın Yerini Değiştirmeyin!
Yatmadan önce günlük alışılagelmiş rutinlerinizi bozmamakta önemli bunlardan biri ise uyuma koşullarınızın aynı kalması yatak odanızın ısısının sabit kalması yatmadan önce uyuyacağınız yerin havalandırması gibi önemlidir. Bununla birlikte günlük rutininizin bozulmaması için her gün aynı saate uyumanızda önemlidir.
En Kolay Uykuya Dalma Tüyoları
- En kolay uykuya dalmak için uyku için yatak odası tercih edilmelidir. Televizyon karşısında keyifli olduğu zannedilen kısa kestirmeler gece uykusunu bozabilmektedir.
- İdeal oda sıcaklığı olan 21-22 derece sağlanmalıdır.
- Kolay bir şekilde uykuya dalmak için televizyon, cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik eşyalar yatak odasında bulunmamalıdır. Hatta yatakta bu cihazlarla zaman geçirmek bile uyku kalitesini bozabilmektedir.
- Yatak odasının ışık ve ses izolasyonuna dikkat edilmelidir.
- Gece uyurken gece lambası kullanılmamalıdır. Uyku da salgılanan melatonin hormonu sadece karanlıkta aktive olmaktadır.
- 20:30- 23:00 arasında en üst seviyeye ulaşan melatonin hormonundan faydalanmak için bu saat dilimleri arasında uykuya dalmak uyku kalitesini artırmaktadır.
- Uyku için yatağa yatmadan önce diş fırçalamak veya tuvalet ihtiyacı gibi hazırlıklar bitirilmelidir.
- Akşam 19.00’dan sonra herhangi bir besin tüketilmemelidir. Özellikle çay kahve gibi uyarıcılardan uzak durmak önemlidir. Uykuyu getirmesi için tüketilen süt diğer yiyecek ve içecekler reflüyü etkileyebilmektedir.
- Haftada en az 3 gün spor yapılmalıdır. Uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerin akşam sporu yapması faydalı olabilmektedir. Akşam yemeğinden önce kardiyo tarzı yapılan hafif sporlar uykusuzluk sorununu çözülebilmektedir. Ağır sporlar sanılanın aksine uykusuzluk sorunu yaratabilmektedir.
- Hafta sonu dahil aynı saatte yatılıp aynı saatte kalkılmasına dikkat edilmelidir. 12.00-14.00 arası yaşanan melatonin salgılamasından faydalanmak için hafta sonları 45 dakikayı geçmeyecek bir öğlen uykusu tercih edilebilir.
- Yatağa yatılmasına rağmen yarım saat 45 dakika uyulmadığı takdirde yataktan çıkılmalıdır. Farklı bir odada kitap okunarak tekrar yatılması olumlu sonuçlar vermektedir.
En Kolay Uykuya Nasıl Dalarız? Online Sipariş
Sevgili, İyiyatakiyiuyku okuyucuları bu yazımızda sizlerle En Kolay Uykuya Nasıl Dalarız? sorusunun cevabını bu yazımızda sizlerle paylaştık. Günümüzde yaşanan sorunlar arasında uykuya dalamama sorunlarınızın olduğunu biliyoruz, bu sorunlar arasında çeşitli nedenleriniz var günlük yaşamınızdaki karşılaştığınız sorunlar, psikolojik ve fiziksel sorunlar, yukarıda bahsettiğimiz öneriler sizin yararınıza olacaktır. Uygulamaya başladığınızda bu sorunları ele alırken yatağınızla ile ilgili problemlerin olduğunda unutmayın. Yatağınızın ortopedik olması, yatak kumaşının sentetik olması gerekir yatak seçerken yatağınızda rahat hareket edebilmeniz lazım, bu gibi hususlara dikkat etmeniz gerekir. Bu da sizin yatağınıza geçtiğiniz zaman uykuya dalamama etkenleri arasında yer alır. Sizin de kendinize uygun yatak seçebilmeniz için revella.com.tr‘ de rahat, güvenilir, sağlam ortopedik yatakları internet sitemizde bulabilirsiniz.