Anksiyete bozukluğu günümüzün en önemli sorunlarından biri sağlıklı bir gece uykusu uyuyamama sorunudur. Hayatımızda yaşadığımız şiddetli kaygı durumunda vücudumuzda devreye giren kalp atışlarımızın artmasına ve kaslarımızdaki gerginliğin artmasına neden olur. Bununla birlikte Anksiyete yaşayan insanlarda uykuya dalamama sorunları görülür. Hatta bazı araştırmalara göre kronik uyku bozukluğu (insomnia) hastası olanların %24- 36’nın aynı zamanda Anksiyete bozuklukları yaşadığı gösterilmiştir.
Anksiyete bozukluğu yaşayan insanlarda görülen uykuya dalamama ve uykuyu sürdürme problemleri görülür. Sağlıklı bir gece uykusunun alınmaması, Anksiyete bozukluğuna sahip olan kişilerin gün içerisinde daha da kaygılı olmasına ve endişe seviyesinin artmasına sebep oluyor.
Anksiyete Bozukluğu Belirtileri
- En az 6 ay süreyle hemen hemen her gün ortaya çıkan, birçok olay ya da etkinlik hakkında (işte ya da okulda başarı gibi) aşırı Anksiyete ve üzüntü duyma (durumla uygun olmayan abartılı kaygı, endişeli beklentiler)
- Kişi, kaygı ve üzüntüsünü kontrol etmekte zorlanır.
- Anksiyete (kaygı) ve üzüntü, aşağıdaki altı belirtiden üç ya da daha fazlasına eşlik eder ve son 6 ay boyunca belirtilerin olduğu gün sayısı, belirtisiz gün sayısından daha fazladır.
- Huzursuzluk, aşırı heyecan duyma ya da endişe (her şeyin kötü olacağını düşünürler ve bu düşünceyi kontrol edemezler)
- Kolay yorulma
- Düşüncelerini yoğunlaştırmada zorluk çekme ya da zihnin durmuş gibi olması
- İrritabilite
- Kas gerginliği
- Uyku bozukluğu (uykuya dalmakta ya da sürdürmekte güçlük çekme ya da huzursuz ve edinlendirmeyen uyku gibi)
- Anksiyete, üzüntü ya da fizik yakınmalar klinik açıdan belirgin bir strese yol açar ya da toplumsal, mesleki alanlarda ya da işlevselliğin önemli diğer alanlarında bozulmaya neden olur. (Kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyecek düzeye gelir.)
- Bu bozukluk bir maddenin (örn. Kötüye kullanılabilen bir ilaç, tedavi için kullanılan bir ilaç) ya da genel tıbbi bir durumun (örn. hipertiroidizm) doğrudan fizyolojik etkilerine bağlı değildir.
- Anksiyete ya da üzüntü; diğer bir ruhsal bozuklukla daha iyi açıklanmamalıdır.
- Doğru yatak seçimi (revella.com.tr)
Anksiyete Bozukluğu ve Uyku Problemleri Yaşayanlara Öneriler
Anksiyeteniz varsa yattığınız odanızda saat olmamasına dikkat edin.
Yapılan araştırmalara göre Anksiyete yaşayan insanların yatak odalarından saatleri çıkarmaları, çünkü sabahları uyanması gereken kişiler sürekli saate bakarak kaygı endişe problemleri olacağından uykuya dalmaları zorlaşacaktır. Anksiyete hastalarının yaşadığı uyku bozukluklarıyla ilgili araştırmalar yatak odasından dikkati dağıtabilecek nesnelerin çıkarılmasının uykuya dalma hızını ve dinlenmiş hissederek kalkma oranını artırdığını gösteriyor.
Anksiyeteniz varsa meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz.
Hayatınızdaki yaşadığınız olaylar sizi düşündürüyor ve karşılaştığınız sorunlar geceleri sizin uyumamanıza neden oluyorsa bir de meditasyon yapmayı deneyin derim. Biliyorum aranızda daha önce meditasyon yapmayanlar var, çok basitçe gözlerinizi kapatıp sessiz bir odada birkaç dakika yalnızca nefes alışverişinize odaklanmayı deneyebilirsiniz.
Yatmadan önce kaygınızı azaltmak için, kendinize sakinleşecek zaman tanıyın.
İdeal bir uyku ve sağlıklı bir uyku için vücudunuzun ve zihninizin de uyku zamanının geldiğini anlayarak uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır. Uyku öncesinde yaşadığınız Anksiyete artışını önlemek için uyku saatinizi mümkün olduğunca değiştirmemeye ve uyku saatinden yarım saat önce sizi rahatlatacak kitap okumak, ılık bir duş almak gibi aktivitelere zaman ayırmanız etkili olacaktır.
Anksiyetenizi azaltmak için ve sağlıklı bir uyku için egzersiz yapın.
Yatmadan önce yapacağınız egzersizler ve 3 4 saatlik yürüyüşler sizin rahatlamanıza ve vücudunuzun endorfin hormonu salgılayacak ve sizin rahat hissetmenize sebep olur gece yatağınıza yattığınızda uykuya dalmanızı kolaylaştırır.
Anksiyete Bozukluğu ve Uyku Problemleri,
Sevgili, İyiyatakiyiuyku okuyucuları bu yazımızda Anksiyete bozukluğu ve uykuya dalamama problemleri yaşayan insanlar genel kaygı sorunları ve yaşantılarında yaşadıkları sorunlar sağlıklı bir uyku uyuyamamalarına neden olur. Bu sorunlardan biri de doğru yatak seçimidir, hayatınızda yaşadığınız problemlerin yanı sıra yatağınızda yaşadığınız problemler uykuya dalmanızı zorlaştıracaktır. Yatağınızın ortopedik, sentetiksiz, boy ve kilonuzla birlikte vücut tipinize uygun olması gerekir. Kendinize göre yatak seçimi yapmak için revella.com.tr internet sitemizden isteğiniz gibi rahat, güvenilir, sağlıklı yataklar bulabilirsiniz ve sipariş verebilirsiniz.