Çocuklar Gündüz Uykusunu Ne Zaman ve Nasıl Bırakmalı?
Merhabalar, bu yazımızda sizlerle bütün çocuklu ailelerin en önemli sorunlarından biri olan çocuklar gündüz uykusunu ne zaman ve nasıl bırakmalı? sorusunun cevabını anlatmaya çalıştık hadi gelin birlikte öğrenelim; Birçoğunuz çocuklarınız gündüz uyku alışkanlıklarını nasıl bırakacaklarını bilemekle beraber bu alışkanlığı terk edecekleri hakkında araştırmalarda bulunuyor. Bu konuda en doğru kararı çocuğunuzun durumuna göre sizler vereceğinden dolayı çocuklarınızın gündüz uykusuna ihtiyacı olup olmadığı hakkında bilgi edinmesi için birkaç yol var. Peki çocuklar gündüz uykusunu ne zaman bırakmalı? Çocuklarda gündüz uykusu kaç yaşına kadar devam etmeli? Gelin birlikte bu soruların cevabına yazımızda açıklamış olalım.
Gündüz Uykusu Neden Önemlidir?
Bebeklikten çocukluğa kadar giden dönemde her çocuğun beyni sürekli bir gelişim halindedir. Yaşantısının yeni döneminde karşılaştığı görüntüler, sesler ve kokular öğrenme fırsatı oluşturur. Onlar için her bilgi yeni bir bilgi görevi üstlenmektedir. Araştırmacılar; bebeklerin, beyinlerinin şarj etmeleri için gündüz uykularına ihtiyaç duyduklarını söylemekte. Bebeklik ve çocukluk çağında oldukça aktif ve sürekli çalışan beyinlerinde yoğun sinaptik aktiviteler vardır. Bu nedenle uzun süre uyanık kalmak pek mümkün görünmemektedir.
Uzmanlara göre öğrenmeyi pekiştiren ve kolaylaştıran şeylerin bu uykular olduğu biliniyor. Uyku aynı zamanda çocukların duygu durumunu da geliştiriyor. Gündüz uykularını alan çocukların daha kaygısız ve mutlu olduğunu dinlenmiş ve enerjik bir şekilde gününü devam ettirdiği bilinmekte. Buradan yola çıkılarak çocukların hayal güçleri ve yaratıcıkları bebeklikten gelen uyku alışkanlıklarını, gündüz alınan uykuyla çocukluklarını geçirdikleri bilinmelidir.
Gündüz Uykuların Uzunluğu ve Sıklığı Ne kadar Olmalıdır?
Yeni doğan bebekler genellikle 16-18 aralıklarında gün boyunca uyurlar. Gün içinde kesintisiz uykudan ziyade parçalar haline uyurlar. Bebeklikten çocukluğa gidilen dönemdeyse çocukların uyku süreleri kısalmakla birlikte uyku saatlerinin arası da uzar. Her çocukta uyku saati aynı olmayabilir her çocuk için uyku saati ve süresi değişebilir. Ancak genelleme yapacak olursak uyku saatlerinde bebeklik döneminden çocukluk dönemine kadar olan uyku süreleri şöyle sıralanabilir;
- 9-12 aylık bebekler günlük iki gündüz uykusu
- 15-24 aylık bebeklerde uyku alışkanlıkları çoğu yaklaşık iki saat süren öğlen uykularına geçildi.
- 3 yaşındaki çocukların çoğu gündüz uyku sürelerinde azalmalar görülse de gündüz uykularına devam ettiler.
- 5 yaşındaki çocukların çok az bir kısmı gündüz uykusuna ihtiyaç duydu.
- 7 yaşına gelindiğinde ise tamamen gündüz uykusu bırakıldığı görülmüştür.
Çocuklar Gündüz Uykusunu Ne Zaman Bırakır?
Çocuklardan çoğu gündüz uykusunu 5-7 yaş aralığında bırakır. Doğru olanın bırakılması mı yoksa gündüz uykularına devam edilmesi mi? Kesin bir bilgi olmaması ile birlikte bebeklikten çocukluğa gidilen dönemde uyku süreleri çocuktan çocuğa değişebilmektedir. Bazı çocuklar gündüz uykusuna ihtiyaç duymadan kesintisiz bir gece uykusu geçirirken bazıları ise gece uykusunu tam almaktansa gündüz uykusunu da pay bırakır. Uykularını gündüz almak isteyebilirler. Çocukluk döneminde eski alışkanlıkların uyku gibi terk edildiği bazen de gündüz uykusuna ihtiyaç duyulabileceği siz ebeveynler tarafından gözlemleyebilirsiniz. Bu durumda çocuğunuzun gündüz uykusunu ne zaman bırakacağı kesin bir bilgi içermemekle beraber süreçte gözlemleriniz sonucunda ortaya çıkacağını hatırlatmak isteriz.
Çocuğunuzun Gündüz Uykusuna Olan İhtiyacını Nasıl Anlarsınız?
Çocuğunuzun davranışlarından gündüz uykusuna ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Uykuya ihtiyacı olduğunu: gözlerini ovalama, huysuzluk, sabırsızlık, gerginlik gibi davranışları gün içinde sergiliyorsa gündüz uykusuna ihtiyacı var demektir. Bu durumda çocuğunuzu yatağına geçmesi için ikna edebilir, uyuması ve dinlenmesi için rahatlatıcı müzikler veya hikayeler okuyabilirsiniz. Karanlık veya loş bir oda tercih etmeli, uykudan önce rahatlamaları için masaj yapabilirsiniz.
Çocuğunuzun Gündüz Uykusunu Bırakmaya Hazır Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Çocuklarınızın gündüz uyku saatlerinde artık uyumak istemediklerini bazı davranışlarından anlayabilirsiniz. Gün içinde uyku saati geldiğinde hala enerjik ve huysuz değilse, gergin ve sinirli görünmüyorsa, gün içinde alacağı uyku için artık sizleri zorluyorsa bilin ki çocuğunuz artık gündüz uykusunu istemiyor. Gündüz uykuları yerine geceleri kesintisiz bir uykuya geçildiği dönem sizleri ve çocuklarınızı beklemektedir diyebiliriz.
Sizlerle bu yazımızda çocukların gündüz uykularını ne zamana kadar devam edeceği, nasıl bıraktığı, edindiği bazı alışkanlıkların neler olduğundan bahsettik. Dilerseniz diğer bir içerik yazımız olan bebeklikten çocukluğa giden süreçte uyku düzeni nasıl sağlanmalı adlı blog yazısı içeriğimize bir bakmanızı tavsiye ederiz.
Çocuklar Gündüz Uykusunu Ne zaman ve Nasıl Bırakmalı?
Sevgili, İyiyatakiyiuyku okuyucuları bu yazımızda sizlerle çocuklar gündüz uykusunu ne zaman ve nasıl almalı? sorusunun cevabını yukarıda anlattık. Gündüz uykusunun çocuklar için öneminden bahsettiğimiz bu yazımızda uykunun gelişim için önemini bir kez daha belirtmek isteriz. Özellikle çocukluk döneminde alınan uyku ihtiyacının normal bir yetişkinin aldığı uyku ihtiyacından daha fazla olduğu, bu dönemde alınan her uykunun büyümeye ve gelişmeye olan avantajlarından bahsettik. Çocuklarınızın gündüz veya gece fark etmeksizin alacakları uykunun onların gelişimlerine etkilediğinden iyi bir yatak seçimi ile uykularına ara vermeden devam edeceklerini belirtmek isteriz. revella.com.tr İnternet sitemizden bakacağınız yatak seçimlerinizde sizlerin ve çocuklarınızın sevebileceği rahat, kaliteli ve konforlu ürünlerimize sahip olmak artık çok kolay. Sizleri mağazalarımıza bekler kaliteli hizmetimizle karşılamaktan keyif duyarız.