İyi UykuYaşam Tarzı

Uyurgezerlik Hakkında Neler Biliyoruz?

Uyurgezerlik bir uyku bozukluğu olarak bilinir. Kişilerin derin uykuya geçmeden önceki uyku evresinde görüldüğü araştırmalar sonucu saptanmıştır. Genellikle çocuklarda görülen uyurgezerlik ileriki yaşamlarda azalır, veya ortadan kaybolur. Çocukluk döneminde görüleceği gibi yetişkinlik döneminde uyurgezer kişilere rastlanabilir. Yetişkinlik döneminde uyurgezerlik çocukluk dönemine göre daha stresli ve ağır hayat koşulları ile karşılaşıldığında görülebilir etkileri daha kalıcı ve uzun sürebilmektedir.

Uyurgezerlik Nedir?

Daha önceden belirtildiği gibi uyurgezerlik bir uyku bozukluğudur. Detaylı bir şekilde anlatmak gerekirse “Somnabulizm” olarak bilinen uyurgezerlik, kişilerin uyku halindeyken birtakım eylemlerde bulunmasına neden olma durumudur. Uyurgezer olan kişilerde sıklıkla görülen günlük hayatlarında yaptıkları aktivitelerden yürümek, yemek yiyebilmek, konuşmak ve hatta araba bile kullanmak uyurgezerlerin uyku sırasında yaptıkları düşük bilinç ile hareket etme halidir ve buna bağlı olarak tam bir bilinç şeklinde yaptıkları eylemlerdir diyebiliriz.

Uyurgezerlik Hangi Uyku Evresinde Görülür?

Genellikle uyurgezerlik uykuya daldıktan 1 veya 2 saat sonra ortaya çıkar uykunun 3. Evresinde meydana gelir. En derin uyku evresi olarak da bilinen bu evre rüyanın görülmediği kişinin tam olarak bilinçsizce hareket ettiği zamanlardır. Ayrıca hafızasında oluşturduğu bir takım olaylara bilinçli olarak yapılan bilinçsiz bir hal durumu olarak belirtilen uyurgezerlik uykunun 3. Evresinde görülür.

Uyurgezerlik Nasıl Ortaya Çıkar?

Uyurgezerlik birçok sebebin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Örneğin genetik veya strese bağlı bir yaşam ya da kişide bulunan diğer hastalıkların yan etkisi olarak gibi sıralayabiliriz. Kişilerin karşılaştıkları her durum bilinçaltında farklı olarak yer edinir kimi insanlarda günlük yaşanılan stresin yorgunluğu bu şekilde ortaya çıkabilmektedir. Gelecek kaygısı ya da geçmişte yaşanılan zorluklar karşısında bilinçsiz bir bilinçle ortaya çıkan bu uyku bozukluğunun belli başlı sebepleri ve açıklamalarını gelin hep birlikte inceleyelim.

Uyurgezerliğin Ortaya Çıkmasında Etkili Faktörler Nelerdir?

Genetik

Yapılan araştırmaya göre genetik, uyurgezerliğe neden olan faktörler arasında bulunur. Dolayısıyla ailesinde uyurgezerlik olan bireylerin uyurgezerlik eğilimlerinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Fakat genetiğin, uyurgezerliği etkileyen faktörler arasında yalnızca bir tanesi olduğunu da belirtmek gerekir.

Psikiyatri İlaçları

Kişilerin kullandığı bazı psikiyatrik ilaçların yan etkisi olarak uyurgezerlik meydana gelebilmektedir. SSRI olarak bilinen antidepresan ilaçları kullanan kişilerde, uyurgezerlik olasılığı daha yüksek bir şekilde seyredebilir. Bu tarz ilaçları kullanmadan önce gerekli tedbirlerin alınması mantıklı olacaktır.

Uyku Sırasında Uyandırılma

Özellikle küçük çocuklarda, uyku sırasında uyandırılmanın uyurgezerliğe neden olduğu biliniyor. Bunun temel nedeni ise kişilerin en derin uyku evresinde bulunmasından kaynaklanmaktadır. Diğer yandan uyku apnesi yaşayan birçok kişinin de uyurgezerlik problemi ile karşı karşıya olduğu durumlar söz konusu olabilmektedir.

Uykusuzluk

Yetersiz uyku ve uykusuzluk, uyurgezerliğe neden olan bir faktör olarak karşımıza çıkar. Özellikle bireylerin günlük 7 saatten az uyuması, uyurgezerliğe yakalanma riskini artırır. Dolayısıyla yeterli uykunun, uyurgezerliği önlemede etkili bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

Migren

Araştırmalara göre migren ve uyurgezerliğin ilişkili olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Bu bulgular, migren hastalarında yüksek uyurgezerlik ve gece terörü vakaları bildiren birçok çalışmayı doğrulamaktadır. Dolayısıyla migrenin, uyurgezerliğe neden olan bir rahatsızlık olduğunu söyleyebiliriz.

Stres ve Aşırı Yorgunluk

Uyurgezerlik neden olur sorusuna verebileceğimiz bir diğer yanıt ise stres ve aşırı yorgunluktur. Bazı insanlar için gündüz yaşadıkları aşırı stres, geceleri uyurgezerliğe neden olabilir. Özellikle yoğun çalışma temposuna veya stresli bir hayata sahip kişilerin, uyurgezerlik rahatsızlığına yakalanma riskinin oldukça yüksek olduğunu belirtmek gerekir.

Reflü

Bir mide rahatsızlığı olan Reflü ile uyku bozuklukları arasında bir bağlantı olduğunu gösteren birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde uykusuzluğun ve uyurgezerlik riskinin, Reflü yaşayan bireyler daha sık rastlandığı sonucuna ulaşılmıştır.

Yaşlanma

Uyurgezerlik her ne kadar çocuklarda daha yaygın görülen bir durum olsa da belirli bir yaşın üzerindeki insanlarda da görülebilir. Bunun temel nedenin ise beyin hücrelerinin ölümüne yol açan hastalıklardan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Uyurgezerliğin Tedavisi Var Mıdır?

Uyurgezerliğin bir uyku bozukluğu olduğunu daha önceki yazılarda belirtmiştik. Evet uyurgezerlik bir uyku bozukluğudur ancak kronik bir hastalık olmadığından herhangi bir özel tedavi gerektiren durum değildir. Ancak uyurgezerliğe neden olan durumları hayatınızdan çıkarmak veya azaltmak için tedavi yöntemlerini uzman bir doktora danışarak uygulamaya geçilmesinde fayda vardır. Uyurgezerlik tedavi edilen bir hastalık değil kişilerin günlük yaşantılarında istemediği olumsuz durumların bilinçaltında şekillenmesi ile ortaya çıkan bir durum olarak görülür bu nedenlerdeki uyurgezerliğin altında yatan sebeplere odaklanmak gereklidir.

Basit bir durum olarak görülmemeli, araştırılmalı kendiliğinden bu uyku bozukluğunun devam etmesi yerine çözüm yolları aranmalıdır. Uyurgezerliğin devam etmesi halinde çevreye zarar verebilme gibi olumsuz davranışların sergilenmeye devam edeceği bilinmelidir. Uyurgezerlik problemi ile karşı karıya kalan kişinin çevresindekiler bu durumu dikkate almalı güvenlik önlemleri ile olası kazaların da önüne geçmelidirler. Aksi takdirde kişinin kendisine zarar verebileceği gibi çevresindekilere de zarar vereceği bilinmelidir.

Uyurgezerliğin önüne geçmek için uygulanabilecek yöntemleri sizler için sıraladık hep birlikte bir bakalım;

  • Uykunuzu yeterli ve tam aldığınızdan emin olun. Buna bağlı olarak günlük 7 saat uyumaya çalışın.
  • Yatak odası dekorasyonu için koyu renkler kullanın. Koyu renkler uyku kalitenizi artıran bir etkiye sahiptir.
  • Sessiz ve ferah bir ortamda uyumaya çalışın.
  • Uyku rutinine bağlı kalın. Kısacası her gün aynı saatte uyumaya çalışın.
  • Kaliteli bir yatak aldığınızdan emin olun. İnsan bedeni ile uyumlu sünger yapısına sahip yataklar, uyurgezerlik riskini azaltabilir.
  • Yastık seçiminize önem verin. Doğru yastık seçimi yaparak yalnızca uyurgezerlik değil pek çok uyku probleminin de önüne geçebilirsiniz.

Uyurgezerlik Hakkında Neler Biliyoruz?

Sevgili, İyiyatakiyiuyku okuyucular bu yazımızda sizlerle birlikte uyurgezerlik hakkında konuştuk. Uyurgezerlik nedir? Nasıl ortaya çıkar? Uyurgezerliğin ortaya çıkmasındaki sebepler ve neler yapılacağı gibi soruların üzerinde durduk. Görüldüğü üzere uyurgezerlik bir uyku bozuklu olmakla birlikte birçok faktörden etkilenerek ortaya çıkabildiğini açıklamış olduk. Bununla birlikte uyurgezerliğin özel bir tedavisi olmadığı gibi altında yatan asıl sorunların çözülmesi ile bu durumun düzelebileceğini belirtmekte fayda var. Bu noktada sitemizin kullanıcılarına kusursuz uyku konforu sunan revella.com.tr ayrıcalığı ile birbirinden rahat yatak çeşitleri arasında sizin için en uygun olanını kolaylıkla bulabileceğinizi de hatırlatalım.


Ne olursa olsun uyurgezer kişilerin bir uzmana danışması doğru yönlendirmelerle birlikte bu problemin azalacağı unutulmamalı altında yatan asıl sebebin ortaya çıkarılması ve tedavi edilebileceğini tekrardan hatırlatarak yazımızı sonlandırırken uykuya dair kafanızı karıştıran her sorunu cevabını bilinmeyenleri ile revella.com.tr internet sitemizden ulaşabilirsiniz. Dinlenmiş bir uyku ile güne başlamak dileğiyle internet sitemizden ulaşabilirsiniz. Dinlenmiş bir uyku ile güne başlamak dileğiyle. internet sitemizden ulaşabilirsiniz. Dinlenmiş bir uyku ile güne başlamak dileğiyle.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu